Fakta om hørsel

Morsomme fakta om hørselen – Bli klok på hørselen med disse faktaene

Har du hørt? – morsomme fakta om hørselen

Ørene er en fantastisk ”oppfinnelse” som de fleste av oss tar for gitt. Derfor har vi samlet noen morsomme fakta om hørselen som du kanskje ikke visste om.

Les mer og se om du blir klokere på høresansen.

Hvor langt kan et skrik høres?

Dette kommer an på flere faktorer, blant annet geografien, været, luftfuktigheten, bakgrunnsstøy, alder og kjønn på personen som skriker. Kort fortalt er det derfor vanskelig å gi et nøyaktig svar på spørsmålet. Til gjengjeld har amerikanske forskere funnet ut at en normalt hørende person, i totalt stille omgivelser, kan høre et skrik i en avstand på opptil 3 kilometer. I en storby med masse trafikkstøy er det sjeldent at man kan høre folk rope hvis de er lengre unna enn bare 100 meter.

Hvor høyt kan et menneske skrike?

En gjennomsnittlig teenage-jente kan skrike så høyt som 105 desibel, ikke så langt unna de 125 desibelene hvor øret risikerer å ta skade. I 2013 ble lyden av det amerikanske fotballaget Seattle Seahawks´ fans målt til 136,6 desibel. Til sammenligning kan vi røpe at lydnivået når en normal jumbojet letter og lander ligger mellom 130-150 desibel.

Det er flere menn som er døve enn kvinner

Menn opplever oftere hørselstap enn kvinner, men dette skyldes ikke at mennene har et ekstra ”filter” i øret som mange tror. Grunnen er sannsynligvis at menn generelt sett jobber i mer støyende omgivelser enn kvinner.

Ørene er selvrensende

Porer i ørekanalen produserer ørevoks og det sitter mange tusen bitte små hår i øret, såkalte cilier. Hårene transporterer voksen ut av øregangen og sikrer at skitt fjernes slik at øret holdes rent. Dersom du spør legen om rengjøring av ørene vil du garantert få vite at du er velkommen til å stikke alt som er større enn en albue i øret. Kan du unngå det bør du altså unngå å bruke bomullspinner, disse er nemlig ikke beregnet til å rengjøre ørene.

Farlige desibel og hørselstap

Den laveste lyden et menneskeøre kan oppfatte er 0 desibel. En lyd på 10 desibel er ti ganger høyere og slik fortsetter det oppover skalaen. Generelt sett er lyden fra en typisk jetmotor ca. 120 desibel, mens et pistolskudd kan nå opp til 140. Dersom man utsetter øret for 90 desibel i mer enn åtte timer kan du påføre deg selv permanente hørselsskader. En hovedregel er også at alle lyder over 140 desibel kan skade øret og hørselen øyeblikkelig.

Havet i et muslingskall

Du har kanskje forsøkt å sette et stort muslingskall eller konkylie til øret og hørt lyden av havets brusen. Uansett hvor romantisk historien lyder er det ikke havet du hører, men lyden av ditt eget blod som strømmer gjennom blodårene i øret.

Barn får oftere ørebetennelse

Vann i øret kan gi hørselstap og dette skjer ofte for barn. Det medfører smertefulle øreinfeksjoner og den klassiske mellomørebetennelsen som de fleste småbarnsforeldre nok kjenner til.

Mellomørebetennelse bør behandles – aldri ignoreres!

Balansen sitter i ørene

Ørene dine spiller en stor rolle når du skal holde balansen. I øret finnes tre små kanaler ved siden av øresneglen. Disse fungerer som gyroskoper og hjelper deg med å holde balansen. Synes du dette høres merkelig ut? Bare vent å se hvordan du spankulerer rundt den dagen du pådrar den en kraftig øreinfeksjon…

Blomkålører

Mange profesjonelle idrettsutøvere som driver med kontaktsport som bryting, boksing og rugby har såkalte blomkålører. Dette oppstår når ørebrusken skades ved gjentatte anledninger. Blomkålører har som utgangspunkt ingen betydning for hørselen, men siden selve ”traktformen” på øret endres kan man i visse tilfeller oppleve å høre en smule dårligere enn normalt.

Rense ørene

Derfor hoster du når du renser ører | Vaxol

Opplever du å hoste eller nyse når du renser ørene? Så kan du ta det med ro, det er nemlig helt normalt. Vi har laget en oversikt over hvorfor dette merkelige fenomenet oppstår.

Nervene i øret ditt
Øret ditt er forbundet med fem av de tolv viktigste hjernenervene. Disse er trigeminus (hjernenerve V), facialis (hjernenerve VII), statoacusticus (hjernenerve VIII), glossopharyngeus (hjernenerve IX) og vagus (hjernenerve X). Disse nervene er også forbundet med andre deler av kroppen og ansiktet, og problemer i andre deler av kroppen føles derfor noen ganger merkes i øret. For eksempel kan et tannproblem føles som ørepine hvis det oppstår langs en nerve som også er forbundet med øret.

Hoste og kvelningsfølelse
Vagus-nerven forbinder hjernestammen til tykktarmen og går gjennom mange forskjellige kroppsdeler. Ordet vagus kommer fra det latinske ordet for vandre og når vagus-nerven i øret ditt stimuleres forårsaker det hoste og kvelningsfølelse, noen ganger etterfulgt av vann i øynene. Det er sannsynligvis denne refleksen noen merker når de bruker Q-tip til å rense ørene.

Rød refleks
Når trigeminus-nerven stimuleres av trykk i den ytre tredjedel av øregangen kan det forårsake det som kalles ”rød refleks”. Dette medfører en økt blodtilførsel til trommehinnen og øregangen, noe som gjør ørene røde. Refleksen er midlertidig og skiller seg fra ”røde ører-syndromet” som er en smertefull tilstand som vanligvis skyldes skade på perifere nerver i øret.

Lymfatisk refleks
Når et fremmedlegeme rører ved huden i øregangen i lang tid, for eksempel høreapparater, kan det aktivere den lymfatiske refleksen. Dette forårsaker hevelse og ømhet i øregangen. Denne refleksen skyldes ikke en av de fem hjernenervene, men av nerver som registrerer berøring.

Kan jeg redusere sensitiviteten overfor disse refleksene?
Ja! Refleksene er til for å holde ørene dine rene og sunne og for å hindre deg i å putte noe i ørene som kan skade dem. Den beste måten å redusere følsomheten på er ved å utvikle et sunt lag hud eller keratin i øregangen. Dette er enda viktigere om du bruker høreapparater eller ørepropper som skal inn i øregangen. Vaxol kan hjelpe deg med å få sunnere hud og redusere kløende ører forårsaket av høreapparater og ørepropper.

Ørevoks fakta

Ørevoks – Ja, ørevoks er et tegn på sunne ører

 

Hva er ørevoks og hvorfor er det så viktig?
Har du noen gang tenkt på hvorfor du har ørevoks og hva det egentlig er? Vi har samlet forskjellige fakta som forhåpentligvis gjør deg litt klokere.

Ørevoks er en blanding av væsker som produseres av kjertler ytterst i øregangen. Disse væskene blandes med støv og døde hudceller, og det er det du ser som ørevoks når du renser ørene dine.

Ørevoksen har tre viktige funksjoner:

 • Den beskytter øregangen din mot skadelige og infeksjonsfremkallende sopp og bakterier.
 • Den fukter øregangen og forhindrer huden i å tørke ut slik at du unngår kløende ører.
 • Den fanger støv og annen skitt og beskytter trommehinnen din.

Øret ditt er i utgangspunktet selvrensende. I normalt sunne ører beveger ørevoksen seg gradvis til ytterkanten av øregangen og tar med seg støv og skitt på veien.

Hva om jeg har for mye ørevoks?
Mange synes ørevoks kan være ekkelt, men litt ørevoks er både sunt og helt normalt.

Ørevoksen behøver ikke å fjernes, så sant det ikke skyldes symptomer som hørselstap, kløende ører, ørepine eller tinnitus. Den behøver også å fjernes dersom det hindrer legen din i å undersøke ørene dine. Normalt sett vil ikke ørevoks kunne forårsake denne typen problemer, med mindre den har blitt hard og tilstopper øregangene. Ofte vil det å forsøke å fjerne ørevoksen med Q-tips skubbe voksen lenger inn i øregangen hvilket kan medføre blokkering. Hos mange øreleger er det normalt å bli fortalt at ting mindre enn din albue ikke hører hjemme i øret.

Hva er risikoen ved å fjerne ørevoks?
I utgangspunktet kan du fjerne ørevoks uten å skade øret, men det finnes likevel noen risikoer du bør kjenne til. I verste tilfelle kan trommehinnen punkteres, øregangen beskadiges og en allerede eksisterende infeksjon eller sykdom forverres.

Ørevoksblokkering er den vanligste årsaken til at folk går til ørelegen, men de fleste får heldigvis fjernet ørevoksen uten videre problemer.

Hvordan fjernes hard ørevoks?
Audiologer og andre øreleger benytter forskjellig utstyr, alt avhengig av individuelle behov og type voks ,til å fjerne ørevoksen. Den vanligste formen er utskylling hvor øregangen skylles med lunkent vann ved lavt trykk. Ørevoks kan også fjernes med spesialskjeer, såkalte curetter, eller legen kan benytte en liten vakuumpumpe til å suge ørevoksen ut.

Hvordan kan jeg myke opp ørevoksen?
Mange profesjonelle bruker ulike oppløsninger for å myke opp ørevoksen og dermed kunne fjerne den enklere. Legen din kan derfor be deg om å bruke oppløsningen i noen dager før avtalen, eller kanskje du må sitte med oppløsningen i øret i noen minutter før behandlingen starter.

Populære valg til å myke opp ørevoks er saltvannsoppløsning, hydrogenperoksidoppløsning, karbamidperoksidoppløsning, bakepulveroppløsning og oljeblandinger. Det finnes også reseptbelagte oppløsninger, men disse innebærer høyere risiko for ørebetennelser. Den økte styrken er heller ikke alltid nødvendig for å fjerne din type ørevoks.

Hvorfor er olivenolje godt for ørene mine?
Huden i ørene dine er langt mer ømfintlig enn huden på resten av kroppen. Dersom ørene dine klør skyldes det kanskje en skade på den sarte huden. Derfor er det viktig at du er sikker på at alt som du putter i ørene ikke kan gjøre skade på huden. Mange planteoljer og -ekstrakter er naturlig kompatible og derfor velegnede til denne typen hud. Dette gjør dem til et ideelt valg ved oppmykning av ørevoks og til generell forbedring av øregangenes helse. Olivenolje er én av de mest effektive oljene til oppmykning av ørevoks uten å irritere huden i øregangene.

Hvordan kan Vaxol hjelpe ørene mine?
Vaxol består av farmasøytisk fremstilt olivenolje som inneholder minst 30 polyfenoler med antibakteriell effekt. Samtidig forhindrer oljen fordamping og opprettholder derfor den naturlige fuktigheten til huden i øregangene.

Dersom ørevoksen er tørr og sitter fast hjelper Vaxol med å løsne denne slik at ørevoksen ikke skader øregangene når den fjernes. Andre lignende midler, blant annet peroksider og alkohol, gir ikke nødvendigvis en sunn hud og kan faktisk både skade og irritere huden i øregangene.

Vaxol kan kjøpes på apoteket.

Les mer om Vaxol her på siden.

Fakta om ørene

Utrolige fakta om øret ditt som du kanskje ikke kjente til

Som de aller fleste mennesker tar sikkert også du hørselen din for gitt. Du tenker trolig ikke over hvor fantastisk en mekanisme ørene dine egentlig er. Derfor har vi samlet sammen noen forskjellige fakta om øret og hørselen, fakta som gir deg et bedre innblikk i hvor komplekse ørene dine er.

Trommehinnen omdanner lydbølger til vibrasjoner
Trommehinnen er mindre enn 8-9 mm i diameter og beveger seg mindre enn en milliarddels meter når du hører lyder.

Du hører alltid – også mens du sover
Ørene dine er alltid på jobb. Selv mens du sover fortsetter øret med å høre lyder, det er hjernen din som stenger disse lydene ute. Kanskje er dette grunnen til at du noen ganger våkner og er sikker på at du har hørt noe, uten å vite hva det var.

Vi vet ikke alt om øret
Ingen har funnet ut hvordan hjernen merker forskjell på høyfrekvente og lavfrekvente lyder.

Ørene dine gjør mer enn bare å høre
Balansenerven sitter inne i øret. Derfor påvirker det deg hvis du for eksempel får en infeksjon i øret. Kanskje har du lagt merke til at du kan føle deg svimmel dersom du har pådratt deg en mellomørebetennelse?

Du får en ny øregang hvert år!
Huden i øregangen gror konstant med opptil 3,3 cm per år. Hvis denne ikke falt av ville du ved 20-års alderen hatt en hudsnor på 61 cm hengende ut av øret.

Delene i øret som hjelper deg med å høre er bitte små!
Selv om mange lyder kan virke høye oppfanges de av noen utrolig små deler. Du har tre knokler i hvert øre, disse er de minste knoklene i hele kroppen og heter hammeren, ambolten og stigbøylen. Det indre øret er faktisk så lite at det kunne vært en spionmikrofon.

Kroppens minste muskel sitter i øret
Kroppens aller minste muskelen heter stapedius og befinner seg i mellomøret. Den er mindre enn 0,2 cm lang og styrer den minste knokkelen i kroppen, stigbøylen. Selv om stigbøylen er dobbelt så stor som muskelen er den fortsatt bare 0,5 cm lang.

Du har hår i øret
Det indre øret er på størrelse med viskelæret på blyanttuppen. Likevel har det mer enn 20.000 hår, og hvis disse var på størrelse med en blyant kunne stabelen av dem blitt 132 meter – med andre ord en 42 etasjer høy skyskraper.

Vær forsiktig med høretelefonene
Å gå med høretelefoner skaper et fantastisk miljø for bakterier som minner om sopp. På bare én time øker bakterieantallet i øret med opptil 700 ganger. Og du gjettet det; et vanlig tegn på en ørebetennelse er kløende ører.

Vær forsiktig på konsert
Sitter man foran høytalerne på en rockekonsert kan ørene ta skade på bare 7,5 minutter. Denne skaden kan ikke helbredes og må derfor tas alvorlig.

Passiv røyking skader også øret
Passiv røyking i hjemmet øker risikoen for mellomørebetennelse og allergier hos barn.

Morsomme fakta om ørene til dyr og insekter

 • En katt har 32 muskler i hvert øre og begge kan dreie uavhengig av hverandre.
 • Sikader har ørene i magen. Lurer du på hvordan det smaker – eller høres ut?
 • Sirissene har sine ører på ”knærne”.
 • Slanger har ikke ører, men tungen kan oppfange lydbølger.
 • Fisk har heller ikke ører, men de kan likevel høre ved å oppfatte trykkforandringer gjennom riller på kroppen.
 • Vi mennesker kan høre lyder i frekvensintervallet 20 Hz – 64.000 Hz. Katten, derimot, hører fra 45 Hz til 64.000 Hz.
 • Mus kan oppfange enda høyere lyder, helt opp til 91.000 Hz, men de hører til gjengjeld ikke lyder lavere enn 1000 Hz.
 • Flaggermus hører lyder opp til 110.000 Hz og bruker radar for å bestemme avstanden.
 • Ingen hører likevel høyere lyder enn marsvinet som kan høre opp til 150.000 Hz.
Øre sykdommer

Øresykdommer – En oversikt over de vanligste øresykdommene

Det finnes masser av sykdommer og tilstander som kan påvirke ørene dine. For å gi deg et bedre overblikk har vi samlet årsaker til, og symptomer på, de vanligste øresykdommene.

Presbyacusis
Presbyacusis er det samme som aldersbetinget hørselstap. Omtrent 40 % av alle mennesker over 75 år lider av presbyacusis og hørselstap som en følge av dette påvirker vanligvis de høyfrekvente lydene mer enn de lavfrekvente. Dersom du har presbyacusis kan det derfor være vanskeligere å høre hva en kvinne sier enn en mann.

Presbyacusis forårsakes normalt av skade på hårene som muliggjør hørsel i det indre øret. Denne skaden kan skyldes utsettelsen for høye lyder gjennom et langt liv, helsetilstander som høyt blodtrykk, medisin eller alderdom. Presbyacusis forårsaket av høye lyder kan unngås ved å bruke hørselsvern og moderere volumbruken i ung alder. Hørselstap som skyldes presbyacusis kan normalt sett avhjelpes ved bruk av høreapparat.

Tinnitus
Tinnitus er en ringende, susende eller brummende lyd i øret og kan forbindes med mange andre hørselstilstander, blant annet presbyacusis. Tinnitus forårsakes av høye lyder, ørebetennelser, svulster, hard ørevoks eller andre ukjente årsaker. Hvis tinnitus skyldes ørebetennelser, svulster eller andre medisinske årsaker kan det oftest kureres.

Dersom du opplever tinnitus bør du kontakte en ørespesialist. Han eller hun kan forhåpentligvis identifisere årsaken, hvis ikke gir de deg gode råd til hvordan tinnitusen blir lettere å leve med.

Otitis Media
Otitis media, eller akutt mellomørebetennelse, er en infeksjon i mellomøret som er mest alminnelig blant barn, men mennesker i alle aldre kan oppleve å få det. Otitis media kan bli bedre av seg selv eller med antibiotika og lidelsen kan oppstå med eller uten symptomer. De vanligste er i tilfelle øresmerter etterfulgt av feber.

Otitis media kan være bakteriell eller viral og følger ofte etter en sår hals, forkjølelse eller annen halsinfeksjon. Når slike infeksjoner oppstår blokkeres øretrompeten hvilket skaper en oppdemming av væsker bak trommehinnen. Dette gir grobunn for et ideelt miljø for bakterier og virus.

Bakteriell otitis media behandles med antibiotika. Den kroniske tilstanden behandles ofte ved å plassere et dren i øret gjennom trommehinnen. Dermed har væsken mulighet for å renne ut av mellomøret hvor det tørker ut og hindrer ytterligere infeksjoner. Otitis media kan påvirke barns hørsel, så har du mistanke om at barnet ditt lider av mellomørebetennelse må du ta kontakt med lege.

Otitis externa
Otitis externa er betennelse i øregangen som ofte kalles svømmeører da lidelsen er velkjent blant svømmere. Dette skyldes at i en våt øregangen er det lettere for bakterier og virus å infisere huden. Det første symptomet på betennelse i øregangen er ofte kløende ører etterfulgt av hevelse og smerte. Otitis externa behandles vanligvis med antibiotiske dråper eller salve. Alvorligere tilfeller kan kreve oral antibiotika.

Soppinfeksjon (Otomykose)
Otomykose er en soppinfeksjon i øregangen som noen ganger oppstår alene, andre ganger samtidig med bakteriell betennelse i øregangen. Hovedsymptomet på soppinfeksjon er et sterkt kløende øre, men øregangen kan også blokkeres grunnet hevelse. Dette kan medføre hørselstap og/eller tinnitus. Soppinfeksjoner behandles ved å tørke øregangen og bruke antisoppmedisin.

Cholesteatoma
Cholesteatoma er en hudcyste som gror i mellomøret. Den kan oppstå når tørr hud fra øregangen starter å gro inn i mellomøret og forstyrrer knoklene og nervene i mellomøret. Symptomer på cholesteatoma omfatter hørselstap, ørebetennelser, svimmelhet og lammelser i ansiktet. Eneste behandling mot sykdommen er operasjon.

Otosklerose
Otosklerose er en abnorm vekst på én eller flere av knoklene i mellomøret. Det er fortsatt uklart hva som forårsaker lidelsen, men det man vet er at man er mer utsatt for otosklerose dersom noen i familien har hatt det. Vanligste symptom er tap av hørsel, som regel for lavfrekvente lyder. Dersom otosklerosen er alvorlig vil det oftest opereres, i milde tilfeller kan det behandles med høreapparat.

Ménières sykdom
Ménières sykdom er en lidelse i det indre øret som forårsaker hørselstap, tinnitus og øresmerter. Disse symptomene kan både være forbigående, men også konstante. Det er uklart hva som forårsaker sykdommen, men det hevdes at det kan være et brudd i det indre øret som tillater to normalt sett separerte væsker i å flyte sammen. Det finnes ingen kur mot sykdommen, men den kan holdes i sjakk med diett og medisin som forbedrer blodsirkulasjonen.